Un pastís de poma sense sucre molt fàcil amb base de galeta

Les nostres pomes

Ara estem en plena temporada de la poma i per tant, en podreu trobar de tota mena i a bon preu.

La poma és una fruita magnífica molt cultivada a la nostra terra i a la resta d’Europa i sens dubte, té moltes propietats.

Gràcies a la seva composició, la podem prendre cada dia i a més, la podem trobar a les fruiteries durant tot l’any. Això fa que s’hagi convertit en una de les fruites més utilitzades a la nostra gastronomia, acompanyant els nostres berenars i esmorzars i també, formant part dels millors pastissos i postres.

Propietats de la poma

La poma conté pectina que ajuda a l’eliminació de toxines.

Produeix un efecte alcalí (o antiàcid) en la nostra sang i teixit, protegint-nos d’inflamacions i càncers.

La poma conté tanins que són astringents (ajuda a regular diarrees i vòmits) i antiinflamatoris.

Ajuda a l’eliminació del colesterol dolent.

La poma conté el 30% de la quantitat diària recomanada de vitamina C

Té un alt contingut en bor, un mineral que ajuda a assimilar a l’organisme el Calci i el Magnesi.

També conté vitamina E, Potassi i Fòsfor.

Per tant, aquesta barreja tan característica de la poma, fa que esdevingui una fruita que en general, ajuda a mantenir una bona salut al nostre organisme regulant els sucres, reduint inflamacions, regulant el trànsit intestinal, protegint la flora, protegint-nos contra el càncer, disminuint les malalties circulatòries i del cor i estimulant el nostre sistema nerviós entre d’altres.

Maneres de menjar la poma

La poma es pot menjar crua, cuita, guisada, confitada, fregida, liquada, en salses i de qualsevol de les maneres que et puguis imaginar.

Aquesta fruita màgica queda bé a tot arreu. El fet de poder cuinar-la li aporta un valor gastronòmic addicional indispensable per fer una cuina saludable.

Quan cuinem la poma, es torna suau, dolça i digestiva, convertint-se quasi una cura natural a moltes malalties.

Varietats de pomes

Sembla mentida, però existeixen més de mil varietats diferents de pomes al món. La poma es cultiva a tot arreu del planeta amb facilitat excepte als climes tropicals, ja que la poma necessita una mica de fred per créixer adequadament.

La poma es cultiva entre final d’agost i octubre, però té molt bona resistència en rebosts, així que la gaudirem durant tot l’any.

Tipus de pomes

Les pomes grogues són més econòmiques i ideals per cuinar. Són dolces, però no massa i la seva textura aguanta bé quan es cuina.

La poma grisosa com la Reineta són menys dolces, però es camuflen molt bé amb aliments salats.

Les pomes verdes són més àcides. Aquesta característica agrada a moltes persones i és perfecte per menjar en cru, però també queda bé en amanides.

Les pomes de 2 colors són més dolces. Queden molt bé a les amanides, però bàsicament es mengen crues.

Les pomes vermelles són les més dolces, però també solen ser les més cares. Ideals per menjar a l’estil tradicional: a mossegades!!

Recepta de pastís de poma

Amb aquesta recepta tindreu un pastís de poma ràpid i fàcil que podreu fer amb els nens i per tota la família. És ideal pel que no teniu experiència pastissera o pel que simplement, no teniu ganes de treballar massa.

Si utilitzeu galetes sense sucre, fareu una recepta sense sucres molt saludable.

Com sempre recordeu que, si feu servir productes ecològics, aconseguireu que els vostres plats siguin més bons i més saludables.

Utensilis

1 motlle de forn d’uns 25 centímetres

Paper de forn

Pinzell per pintar

Ingredients

Per la base

350 g de galetes artesanals (tipus digestives o camperes, no tipus Maria)

1 ou

2 cullerades de mel o de concentrat de poma

Pel farcit

1 quilo i mig de pomes Golden o Reineta (Podeu fer servir les que tingueu)

4 cullerades de concentrat de poma (o 4 cullerades petites de sucre moreno o panela)

1 rovell d’ou.

Elaboració

Preparem el farcit

Per començar, peleu les pomes i talleu-les a trossos de la mida d’una castanya. Descartem els cors de la poma. Mentre fem això, escalfem el forn a 180°.

Un cop tallades totes les pomes, les posem en una safata apta pel forn, li posem les 4 cullerades de concentrat de poma (o les 4 cullerades petites de sucre moreno o panela si voleu fer el pastís amb sucre).

Remeneu les pomes i el concentrat i poseu-ho al forn durant 15 minuts.

Preparar la base

Mentrestant, preparem la base del pastís. En un vol resistent, afegim les galetes i les aixafem amb un morter (si ho preferiu, podeu triturar-les a la picadora o a la Termomix si en teniu, però l’aixafat a mà és ideal).

Quan tinguem una textura uniforme de galetes aixafades, hi posem l’ou i les 2 cullerades de mel o concentrat de poma.

Tot seguit, remenem bé fins a aconseguir una pasta uniforme.

Agafem el motlle, li afegim el paper de forn a la base i a continuació, escampem la massa per tota la superfície i una mica pujant pels vols del motlle.

El gruix de la massa no ha de ser superior a 1,5 centímetres.

Muntar el pastís

Un cop la poma del forn estigui una mica cuita passats aquests 15 minuts, la traiem i la posem a sobre de la massa del motlle, aposentant-la una mica prement amb la cullera, sense desfer la poma.

Fet això, posem el pastís al forn durant uns 15 minuts més a 160°.

No poseu el pastís molt avall del forn o es cremaria la massa, poseu-lo més aviat a la part superior.

Si veieu que la poma de la superfície es vol torrar massa, li poseu un paper d’alumini per sobre del pastís i llestos. Quedarà perfecte!!

Quan hagi passat el temps de cocció, traieu el pastís del forn i pinteu la part superior de la poma amb el rovell d’ou batut utilitzant el pinzell.

Seguidament, torneu a posar el pastís al forn durant uns 5 minuts més i llestos.

Traieu el pastís del forn i deixeu-lo refredar bé.

Un cop fred ja el podeu tallar i servir. Bon profit.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.