Aliments i receptes per reforçar el sistema immunològic

Preparem-nos pel que vingui

Si des de sempre hem sabut que cal reforçar el nostre sistema immunitari per prevenir malalties, infeccions i sentir-nos en plena forma i plens d’energia; ara més que mai cal que ens cuidem constantment per poder fer front a la nostra nova situació.

El sistema immunitari del nostre cos és una arma molt poderosa per protegir-nos de qualsevol cosa que ataqui al nostre cos i, a més, mantenir-lo en forma, és tan fàcil com alimentar-nos de manera adequada sense complicar-nos gaire els menús.

En aquest article, volem oferir-te unes receptes fàcils i completes perquè en cuinar-les, aportis al teu organisme quantitats necessàries d’aliments que, sense adonar-nos, reforçaran el nostre sistema immunitari i ens protegirem de manera sana, deliciosa i natural. T’apuntes!!!

La millor manera d’assegurar-nos aliments necessaris és tenir una dieta molt variada i saludable. Però si a més a més, afegim alguns aliments concrets que us proposarem en aquestes receptes, creareu un plat supersaludable.

 

Els aliments que més ens protegeixen

No són pocs els aliments que per diferents raons, reforcen el nostre sistema de defenses naturals. La majoria els prenem amb freqüència i formen part de la nostra dieta habitual, però d’altres, són menys utilitzats. És una bona idea que, a poc a poc, anem introduint a la nostra dieta aquests aliments forans o desconeguts que, a poc a poc, van entrant amb molta força en les nostres dietes. La vida saludable ha arribat per quedar-se.

Vitamina C

Tots ho sabem, la vitamina C que contenen els cítrics és or pel nostre organisme i activa les nostres defenses. L’hauríem de prendre cada dia. A més dels cítrics, també podeu trobar vitamina C en els kiwis, els pebrots vermells, julivert i d’altres herbes aromàtiques, mostassa, col kale i bròcolis, maduixes, papaia….

Un parell d’aquests aliments al dia ja podrien aportar-nos quasi tota la quantitat de vitamina C diària que necessita el nostre cos.

Bolets asiàtics

Els bolets d’origen asiàtic com el Xiitake, reishi o el Maitake són fong amb altes propietats beneficioses per l’organisme. Entre els seus beneficis hi trobem el reforç del sistema immunitari, l’aportació de nutrients, la falta de greixos i calories i l’alt contingut en proteïna vegetal. Aquests bolets tan deliciosos també contenen propietats depuratives i ens ajuden a resistir l’exposició a agents contaminants i a neutralitzar els tòxics que puguin entrar al nostre cos.

Omega 3

L’omega 3 és un greix beneficiós que el nostre organisme no pot fabricar per si sol. Aquest greix afavoreix el colesterol bo, combat inflamacions i és ideal per la nostra salut cardiovascular.

El trobarem en olis d’oliva, llavors de lli de xia o de carabassa, anous i fruits secs en general, peix blau, marisc, alvocat i verdures de fulla verda, cacauets i civada. Tots aquests aliments doncs, se sumen a la llista d’infal·libles a l’hora de protegir el nostre sistema de manera natural.

Les verdures protectores

Per protegir el nostre sistema immunitari us afegim una llista de verdures de consum diari que podreu tenir en compte.

La carxofa, l’all, la ceba, el porro, els espàrrecs, els bròcolis, cols de Brussel·les, la remolatxa, la xicòria, la bleda, l’espinac i l’enciam entre d’altres.

Aliments d’origen animal

No descuideu el marisc, el quefir, els ous, la mel i el peix blau. Són fonts potents de proteïnes, greixos saludables i probiòtics que enforteixen el nostre sistema immune.

 

Receptes

Un cop feta aquesta important llista d’aliments necessaris per a la nostra dieta diària, us oferim dues receptes que incorporin un grapat de tots ells per poder fer més feina d’una sola cuinada.

 

Amanida de saltat de verdures variades amb vinagreta de mostassa i julivert

Aquesta recepta tan fàcil és deliciosa i molt lleugera. La podeu acompanyar de quinoa, arròs, llegums o d’algun tall de carn a la planxa que us vingui de gust.

Ingredients per a 4 persones

Per la vinagreta

 

Preparació

Netegeu i talleu totes les verdures a juliana no gaire petita, excepte els bolets que els deixarem sencers i el bròcoli que el separarem a branquetes. Netegeu també l’enciam, centrifugueu-lo perquè no quedi massa moll i reserveu-lo.

Recordeu treure les primeres fulles de la carxofa fins que us quedi un cor tendre. Un cop tingueu el cor, poseu-lo amb aigua ben freda i la llimona espremuda perquè no es torni negra.

Un cop ho tingueu tot tallat, d’una mida més o menys equitativa, ja podeu posar-les a la paella amb un raig d’oli. No deixeu que l’oli s’escalfi gaire abans de tirar-hi les verdures.

Salteu-les fins que s’estovin una mica, però no les heu de cuinar gaire, volem que quedin una mica cruetes al dente.

Mentre es couen, preparem en un bol mig got d’oli d’oliva, un polsim de sal gruixuda, un polsim de pebre, una cullerada de cafè de la mostassa, el julivert trossejat, el grapat de llavors de carabassa i el gra d’all trossejat petit. Barregeu la vinagreta suaument perquè no emulsioni l’oli, però que es barregin els ingredients.

Ho deixem a banda.

Un cop feta la verdura, la posem en una plata a sobre de l’enciam que ja tindrem tallat i escampat de manera uniforme a la plata; i tot seguit, hi afegim la vinagreta per sobre amb una cullera, de manera que amaneixi les verdures i l’enciam.

Ja podeu gaudir d’aquest plat!!

 

Salmó al forn amb ous i espàrrecs amb salsa de mel i mostassa

Si som als vols de la primavera i principis d’estiu, ja podrem gaudir dels espàrrecs verds. Per tant no hi ha cap excusa perquè tasteu aquesta recepta amb sabor dolç i salat que ús asseguro que és la mar de saludable i boníssima. Tanmateix, és molt fàcil.

Ingredients per a 4 persones

 

Preparació

Primer de tot, tallem la part dura dels espàrrecs i els netegem.

En una safata una mica alta i que sigui apte pel forn, posem els 4 talls de salmó (prèviament polits d’espines) i els espàrrecs amb un raig d’oli d’oliva. Ho salpebrem amb moderació. També hi posem una mica d’anet fresc. Escalfem el forn a 180 graus i ho comencen a coure durant uns 10 minuts.

Mentre es couen el salmó i els espàrrecs, posem en un bol petit les 3 cullerades de mostassa i les 3 cullerades de mel i remenem fins que quedi una salsa homogènia. Tasteu-la, si li voleu posar més mel o més mostassa ho podeu fer al vostre gust. Tot seguit, la reservem.

Separem els rovells de les clares de l’ou i reservem els rovells. Un cop passats aquests 10 minuts de cocció del salmó i els espàrrecs, agafem les clares i les tirem dins de la safata del salmó. Les tirarem pels costats, no per sobre del peix, perquè es vagin coent.

Un cop s’hagin tornat blanques, però encara siguin sucoses, ja hi podeu afegir els rovells distribuïts per diferents zones de la safata, com si reconstruíssiu els ous novament. En posar els rovells més tard, evitem que la clara ens quedi crua i que el rovell quedi dur i massa fet.

Un cop passats 2 minuts amb els rovells al forn, ja podem enretirar la safata del forn. El salmó estarà cuit al punt i els ous també.

Rectifiquem els ous de sal i amb una cullera, escampem la salsa de mel i mostassa per sobre del salmó i dels ous. La quantitat que vulgueu.

Retoquem amb més anet fresc i ja el podem servir. Cada comensal disposa d’un ou i d’un tall de salmó amb espàrrecs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.