Receptes detox per netejar-nos després del Nadal

Excessos durant les festes de Nadal

Aquestes festes tan divertides ens conviden a menjar molt i molt. Però el problema no és només la quantitat de menjar que podem arribar a ingerir en un sol àpat, sinó la barreja i la varietat de productes greixosos, calòrics i ensucrats que el nostre cos tasta durant una pila de dies. I per descomptat, tot això regat amb alcohol i d’altres begudes ensucrades.

Per tant, el nostre organisme es revela de moltes maneres davant d’aquesta situació. Les manifestacions més habituals són l’acumulació de greix o augment de pes, més falta de lleugeresa, canvis o dificultat per anar de ventre, ventositats, grans o fins i tot la inflamació de les morenes.

Tot plegat ha valgut la pena i hem passat uns dies inoblidables en família, però quan tot això s’acaba arriba la crua realitat. Cal que ens depurem una mica per tornar a sentir-nos nosaltres mateixos. Som-hi doncs!!!

Com han de ser els pròxims dies

De ben segur que ja tenim ganes de menjar més lleuger i fer bondat, el nostre cos ens ho demana, fem-l’hi cas.

El primer dia

Després de les festes, seria convenient fer àpats compostos bàsicament de fruita i verdura. De manera que, seria correcte fer un esmorzar de fruita i prendre un bon té o infusió.

L’àpat principal del dia, hauria de ser una bona amanida ben variada i completa i acompanyar amb verdura al vapor i un peix a la planxa.

Per sopar, alguna cosa lleugera com una crema de verdura ben calenta (la que més us agradi) i una fruita de postres.

Si a mitja tarda tenim gana, podem distreure l’estómac amb un got de llet vegetal o una infusió. Si ho preferiu podeu tornar a fer servir la fruita com a solució. Mai és mala idea ni mal moment per menjar una peça de fruita.

Acostumar al nostre cos a menjar en molta menys quantitat no serà fàcil, però passat un parell de dies, se’ns farà més senzill.

Passat aquest primer dia

ja és moment d’iniciar una dieta més normal i adaptada al nostre dia a dia.

Els esmorzars ja poden estar formats per cereals integrals de qualitat. Acompanyeu sempre amb fruita i algun aliment energètic com fruits secs o proteïna sense molt de greix sigui vegetal o animal. Si hi afegiu fruita, doncs millor.

Pels menús de migdia, incorporem carn blanca a la planxa i els llegums. Un altre dia l’arròs. Procureu que tot estigui acompanyat amb verdures i amanides. També podem menjar pasta amb alguna salsa lleugera d’oli aromatitzat amb herbes o verdures saltades pot fetes. Res de salses làctiques, grans fregits ni gratinats. Intercaleu el peix un o dos dies a la setmana.

Procureu que l’arròs, la pasta i qualsevol cereal sigui integral. No tingueu por dels llegums, en podeu menjar dos cops a la setmana si us agraden. Els llegums són proteïna vegetal i no contenen greix. Són ideals per qualsevol dieta sana.

Si durant dues o tres setmanes ens ajudem amb una dieta ben sana i variada, recuperarem el nostre benestar, tot i que els beneficis de la nostra desintoxicació es noten des del primer dia.

 

Receptes

Per ajudar-vos amb aquesta croada personal aquí us oferim 2 receptes ideals per afrontar el repte amb plaer i salut.

 

Crema de fonoll i coliflor blanca amb llavors de xia per 4 persones

Aquesta recepta és suau i deliciosa, ja ho veureu. Amb les llavors de xia li aportarem un toc nutricional molt beneficiós per mantenir les nostres defenses en lluita. La xia ens aporta omega 3, omega 6, vitamines i minerals.

El fonoll ens ajudarà a millorar el nostre estómac i els nostres budells després de tants tiberis. Alleugera els gasos i ens donarà benestar facilitant les digestions.

La coliflor blanca és molt saludable. Són conegudes les seves propietats que ajuden a preveure el càncer i la gran quantitat de vitamines que ens aporta. A més, conté fibra i és antioxidant. També és ideal per fer dieta, ja que no conté greixos i la seva fibra ens ajuda a anar bé de ventre.

Aquesta recepta és ideal pels qui no gaudiu de les coliflors i no aconseguiu incorporar-les a la vostra dieta.

Ingredients

Per fer aquesta recepta ens cal:

Preparació

Només començar, posem una olla al foc amb 6 o 7 dits d’aigua, o la suficient perquè just cobreixi la verdura quan la posem a dins.

Per fer aquesta recepta tan senzilla, traiem les fulles de la coliflor blanca i en separem els seus ramets.

Tot seguit la rentem amb aigua ben neta i la reservem.

Netegem i tallem el porro a rodanxes d’un dit d’ample. A continuació netegem i tallem el fonoll a trossos.

Un cop tinguem la verdura llesta, la tirem a l’olla de l’aigua si ja està bullint. Hi afegim sal.

Deixem bullir la verdura durant uns 20 o 25 minuts i quan estigui cuita al vostre gust (pot estar més o menys al dente) ja podem apagar el foc.

Amb una batedora, ho triturem tot fins que quedi una textura ben suau i fina. Si voleu la crema més o menys espessa, reduïu o no la quantitat d’aigua del bullit. Us aconsello que traieu una mica d’aigua i si veieu que us queda massa espessa, sempre n’hi podeu afegir més.

Rectifiqueu de sal, afegiu ara el raig d’oli i poseu-li el pebre al gust. Tritureu de nou per barrejar-ho tot.

Un cop feta la crema, hi afegiu la xia i ho deixeu reposar mínim 15 minuts que és el que triga la xia a inflar-se.

Penseu que la xia gelifica el menjar, per tant deixeu la crema una mica més líquida del compte i quasi no ho notareu.

Serviu la crema en un bol o un plat fondo i decoreu amb un grapadet de llavors de carabassa.

Bon profit!!

 

Estofat vegà d’arrels i cigrons per 4 persones

Aquest fantàstic plat és ideal pels dies de fred d’hivern. És fàcil de fer i vesteix molt la nostra taula. Un plat que perfectament pot ser únic.

Els llegums ens aporten proteïna i les verdures i les arrels ens ajuden a depurar el cos, aportant-nos un munt de vitamines, minerals, magnesi i molt més. També són antioxidant i ens ajuden a prevenir el càncer. A més, ajuden a escalfar el cos en els mesos d’hivern. Un gran poder nutricional.

Un plat bon complet que ens aporta salut i complementa la nostra dieta saludable.

Ingredients

Per fer aquesta deliciosa recepta ens cal:

Preparació

Posem en una cassola 1 litre del brou i el fem bullir. Seguidament, posem la ceba, la pastanaga, la xirivia, el nap i el tros de celerí prèviament pelats i tallats a trossos de la mida d’un gra de raïm més o menys. Afegim sal i pebre i la branca de farigola.

Just després, ratllem els tomàquets i els afegim al guisat. Retoquem de sal i deixem que es cogui tot amb el tomàquet durant uns 15 o 20 minuts, o fins que quedi tot ben cuit. Si en aquest procés ens quedem sense suc, afegim més brou sense problemes i retoquem de sal.

Un cop ha bullit tot junt, hi afegim els cigrons cuits amb la seva pròpia aigua i si cal, li posem més brou fins que quedi caldós al nostre gust. Deixem que bulli durant 5 minuts més i que s’integrin tots els sabors.

Si veieu que queda massa líquid deixeu que cogui una mica més i que redueixi el suc. Si us agrada caldós, doncs ja ho teniu.

Just abans de finalitzar, hi afegim el julivert tallat.

Servim l’estofat en un plat i tirem un rajolí d’oli d’oliva en cru.

Ja podeu gaudir d’aquest deliciós estofat tan saludable.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.