Paella mar i muntanya

Aquest cap de setmana el meu germà i la família han vingut a dinar a casa. Vaig fer una paella i va quedar tan bona, que no tinc més remei que publicar-ne la recepta. Estimat germà Albert, això és per tu. (I recordeu, si utilitzeu productes ecològics i de proximitat, el resultat serà espectacular i saludable).

Qui vulgui fer una paella mar i muntanya per a 4 persones i que puguin repetir, us cal:

  • 750gr d’arròs bomba
  • -1 sèpia fresca
  • -1 calamar fresc
  • -8 0 10 musclos frescos
  • -Un grapat de rossellones i cloïsses (com vulgueu, però que siguin fresques)
  • -1/2 pollastre tallat a octaus (reserveu la carcanada pel fumet)
  • -Peix per fumet o cap de rap
  • -1 ceba
  • -1 porro
  • -1 pebrot verd
  • -1 pebrot vermell (no molt gran)
  • -2 alls
  • -Julivert
  • -5 tomàquets
  • -Sal, oli d’oliva, pebre negre, sucre i pimentó vermell dolç.

En primer lloc, agafeu una olla d’uns 24cm de diàmetre ompliu-la quasi del tot d’aigua i poseu-hi la carcanada del pollastre i el peix o cap de rap per fer-ne fumet. Deixeu-ho al foc que vagi fent xup xup.

Per altra banda, agafeu la paella o cassola que fareu servir per fer l’arròs i poseu-hi un raig abundant d’oli d’oliva. Afegiu-hi l’all tallat petit i deixeu que s’escalfi l’oli. Un cop l’oli ben calent, tireu-hi el calamar i la sèpia, nets i tallats a daus. Deixeu que es daurin una mica. Un cop daurats, afegiu-hi el pollastre tallat a octaus i el julivert tallat. Aneu remenant fins que també estigui ben daurat i cuit. Procureu posar-hi sal i pebre negre al gust.

Un cop dauradet, poseu-hi el pimentó vermell dolç i deixeu que agafi color durant 5 minuts. A continuació, poseu-hi tota la verdura tallada petita. Rectifiqueu de sal. A foc mitjà, aneu remenant de tant en tant que no s’aferri. (Penseu que el pimentó vermell facilita que el menjar s’enganxi i es cremi amb més facilitat).

Un cop la verdura està ben cuita i marronosa, podeu tirar-hi els tomàquets. Agafeu un rallador, partiu els tomàquets per la meitat i ratlleu-los tots directament a dins de la paella.

Rectifiqueu de sal i poseu una mica de sucre per l’acidesa. Remeneu sovint.

Un cop fregit el tomàquet, ja teniu el sofregit de l’arròs llest per començar.

Arribat el moment de menjar, tireu l’arròs a la cassola o paella i pugeu el foc al màxim. Per tirar els 750gr d’arròs, utilitzeu una tassa que servirà de mesura (qualsevol tassa) i conteu quantes tasses d’arròs heu tirat. A continuació, afegiu el fumet. Per cada tassa d’arròs que heu tirat, cal afegir 2 tasses de fumet (aproximadament). Remeneu i deixeu coure a foc viu. Rectifiqueu de sal.

Al cap de 3 minuts, podeu afegir-hi els musclos i les cloïsses o rossellones. Si hi voleu posar gambes o llagostins, ara és el moment.

Al cap de 2 minuts més, mireu el fumet que queda a la paella. Si no en queda gens, en podeu afegir una mica. Amb una cullera de fusta, toqueu el fons de la paella, si veieu que s’enganxa massa l’arròs, abaixeu el foc una mica. Rectifiqueu de sal si cal.

Quan l’arròs està quasi cuit (depèn del tipus d’arròs, però solen ser de 7 a 8 minuts), pareu el foc i tapeu-lo amb una tapa i draps de cuina per sobre de la tapa. Deixeu-lo covar uns 3 minuts.

Cal parar el foc i deixar-lo covar quan l’arròs encara és un pèl dur. Cal que el tasteu per verificar si ha arribat aquest moment. Durant els 3 minuts que l’arròs restarà tapat, s’acabarà de fer i si queda fumet, el mateix arròs se’l veurà.

Si l’arròs ha quedat una mica ferradet per sota, molt millor, penseu que el socarrat de l’arròs és la part més apreciada pels amants de l’arròs.

Bon profit.

 

 

 

 

2 comentaris de “Paella mar i muntanya

    • Ingrid De la torre diu:

      Hola Anna, et desitjo tota la sort del món. Els arrossos són un plat que vol pràctica, però si n’estàs pendent de la preparació i hi poses amor, qualsevol ho pot fer.
      Ànims, segur que et lluiràs.
      Ja em diràs que tal, i així em pots ajudar a millorar les meves receptes.

      Salutacions molt cordials i bon cap de setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada