Pollastre rostit de Nadal amb prunes i nap negre.

La tradició.

El pollastre rostit a la cassola és un plat tradicional de Nadal i de casa nostra. Si bé és molt senzill de preparar, si que requereix que estiguem una estona a la cuina; però com que ja s’acosten les festes, de ben segur que ja tenim assumit que cuinarem si més no una miqueta. només Podreu gaudir d’un plat de luxe per a tota la família i a més, consolidareu una tradició Catalana de molts segles.

 

Alta qualitat.

Per prepara un plat com aquest i tenir molt d’èxit només cal assegurar-nos que comprem ingredients de qualitat. Amb un rostit com aquest, el pollastre ha de ser ecològic de bona granja, criat lliure i de no menys de 4 mesos de vida.

Així sabrem que els nostre rostit serà espectacular.

En aquest cas, li afegirem el nap negre que li aportarà un punt aromàtic molt típic del rostit.

La cuina és un art que dona molta feina, i si fem servir ingredients de mala qualitat ens n’empanadirem.

En aquest cas prepararem un pollastre ecològic rostit amb naps negres i prunes amb una bona picada.

Per cuinar el pollastre per a 4-5 persones us cal:

  • Un pollastre de 2,5 quilos tallat a octaus o per rostir
  • 1 ceba grossa
  • 5 pastanagues grossetes
  • 2  naps negres, de mida mitjana
  • 2 tomàquets madurs
  • 20 prunes
  • 1 litre de brou de pollastre i verdures (podeu fer-lo amb la carcanada del pollastre i porro)
  • Una cabeça d’alls
  • 1 buquet d’herbes
  • Un got de vi blanc
  • Un got de vi ranci
  • Una branca de canyella
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva i  2 cullerades de llard de porc

Per la picada

  • Un got de vi ranci
  • 10 ametlles torrades
  • 6 avellanes
  • 1 galeta o carquinyoli
  • Una mica de julivert
  • sal
  • pebre

 

Preparació

Agafeu una cassola una mica gran perquè hi càpiga tot el pollastre. Poseu-la al foc amb un raig d’oli i les 2 cullerades de llard. Quan estigui calent, afegiu-hi el pollastre prèviament salpebrat i la cabeça d’alls partida per la meitat (veieu foto)

 

Feu que el pollastre és dori ben daurat a foc mitjà. Entre tants, feu-li la volta per que no es cremi.

Mentre es fa el pollastre, talleu el nap negre i la pastanaga a trossos una mica grans;  i la ceba a juliana una mica gruixuda. Així.

 

img_6158  

Quan ja estigui ben rosset el pollastre el retirem de la cassola i el deixem a banda. A la mateixa cassola, afegiu-hi el buquet d’herbes, la ceba, la pastanaga i el nap negre. Afegiu sal.

Deixeu que es cuini tot junt a foc molt baix durant uns 15-20 minuts aproximadament o fins que quedi la verdura ben marroneta i potxada.

Just a continuació, ratlleu els tomàquets i afegiu-los a la cassola. Deixeu que el tomàquet es sofregeixi durant uns 3-4 minuts.

Tot seguit, reincorporem el pollastre a la cassola, hi tireu el got de vi blanc i el brou ben calent fins a quasi cobrir el pollastre i que vagi fent xup xup durant uns 30 minuts. Ara és el moment de posar la branca de canyella.

No oblideu d’anar remenant una mica de tant en tant.

Tot seguit, aprofitem que cou el pollastre per fer la picada.

La picada

Agafem tots els ingredients de la picada excepte el vi ranci i els posem en un morter. Piquem fins aconseguir una pasta mes o menys uniforme.

Un cop picat, hi posem el vi ranci dins el morter i remenem.

Passats 15 minuts dels 30 que ha de coure el pollastre, afegim les prunes.

Al cap de 10 minuts, li posem la picada al pollastre.

Deixem-lo coure 5 minuts més i ja ho tenim llets.

El temps de cocció és orientatiu. De tota manera, cada pollastre, cada cassola i cada foc és diferent. El millor indicador de què el pollastre ja és cuit sou vosaltres. Si no ho teniu clar, li feu un tallet a una cuixa i la mireu per dins. Si ja es cuita, doncs ja ho tenim. També ens indica que el pollastre és cuit quan la carn de la cuixa es retrau i deixa veure l’os. També ho veureu per què la carn es desfà amb facilitat.

 

Per anar bé, ens hauríem de menjar el rostit l’endemà d’haver-lo cuit, però. si el mengeu el mateix dia, doncs no passa res.

Bon profit.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.