Perquè cal dir no a l’oli de palma?

L’oli de palma és el més utilitzat del món. Es produeix a partir del fruit de la palma africana i comporta problemes en l’àmbit nutricional i mediambiental.

Es va començar a utilitzar per substituir a les grasses hidrogenades que, en el seu moment es van declarar perilloses per la salut, però ha estat un canvi poc significatiu, ja que l’oli de palma, també és perjudicial per a la salut al contenir una alta quantitat de greixos saturats. De fet, un 50% dels greixos de l’oli de palma són saturats. Consumir productes que contenen oli de palma de manera diària, pot portar a patir alts nivells de colesterol, obesitat i problemes cardiovasculars entre d’altres. Penseu que no és difícil consumir diàriament oli de palma, la majoria dels aliments que comprem al supermercat l’incorporen als seus ingredients. Feu la prova.

La seva utilització és ideal. L’oli de palma és molt econòmic. Als grans productors els permet la reducció de costos de producció i, com que no es fa malbé com altres greixos, proporciona una alta duració als aliments.

L’oli de palma s’utilitza en productes per untar, pastissos i snacks, plats precuinats, patates xips, aperitius, detergents, productes de cosmètica, espelmes…. En general, s’utilitza en la majoria d’aliments i d’altres productes industrials.

La palma prové de països tropicals i sovint és un negoci que forma una part molt important de l’economia local. Sobretot a Indonèsia i Malàisia, on els estudis ambientals han determinat que són els 2 països amb més desforestació causada per aquest cultiu. Però n’hi ha molts més.

El problema mediambiental és clar. Per cultivar la palma cal destruir selva tropical i guanyar terrenys de cultiu, que molts cops estan habitats per espècies en perill d’extinció. D’aquesta manera, per aconseguir plantacions, es destrueix la vida natural d’aquell entorn, que paradoxalment, és el sustento de moltes famílies.

L’altre dels problemes doncs, és que els habitants de la zona, motivats per la falta de recursos econòmics, abandonen la vida tradicional per treballar en aquestes explotacions que són al mateix temps les causants de la seva pobresa. Aquestes feines solen comportar el no compliment de les lleis laborals i molt menys la llei dels drets humans.

A part de tot això, aquests monocultius tenen un alt risc de contaminació per l’ús indiscriminat de pesticides, donat que la llei mediambiental en aquests països és molt permissiva, i no té res a veure amb la nostra. Per tant, no només es contaminen aquestes zones selvàtiques sinó que l’oli que consumim conté un alt nivell de toxicitat per fitosanitaris i provoca malalties a les persones que treballen a les explotacions en condicions baixes de seguretat.

En aquests països, la llei empara a les empreses explotadores, que proporcionen grans quantitats de beneficis econòmics als governs, que fan els ulls grossos davant de tanta injustícia. Ells declaren que l’exportació d’aquest oli és la base econòmica del seu país, però per altra banda, estan destruint la seva font de riquesa més valuosa. La selva i les reserves naturals. És un negoci sense futur.

Per tant, no hi ha cap motiu per consumir oli de palma. Procureu no adquirir productes industrials, cuineu a casa, compreu productes frescos.

La vostra salut ho agrairà i deixareu de participar en un negoci que només beneficia als de sempre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.