La toxicitat en els productes d’higiene i bellesa convencionals

En el nostre últim esdeveniment a Ecovianda, vam estar parlant dels productes tòxics que es troben en els articles de bellesa i higiene. També vam estar parlant dels productes que són una alternativa natural i saludable com els nostres productes Ringana (que contenen 0% d’additius i són 100% naturals).

 

El tastet de productes, i les consultes personalitzades van tancar aquesta trobada tan interessant on es van esmentar tota mena de curiositats que val la pena de saber; ja que la pell és el nostre òrgan més gran i cal cuidar-lo com es mereix.

La conclusió doncs, és que ells productes ecològics i naturals són la millor opció; sens dubte.

ELS PRODUCTES CONVENCIONALS

Els productes de bellesa i higiene convencionals es produeixen amb diferents ingredients químics i derivats del petroli. Gràcies al seu baix cost, abarateixen el preu del producte final. Això fa que qualsevol producte d’higiene diària sigui econòmicament molt inferior a qualsevol article elaborat amb ingredients naturals.

És evident que el baix cost d’aquests articles i el fet que es puguin trobar a les grans superfícies, en facilita la compra en massa; i la majoria dels consumidors no es qüestionen si aquests productes que consumim, ens beneficien o ens perjudiquen.

A l’hora d’adquirir productes de bellesa o higiene es valoren aspectes com el preu, l’aroma i els resultats; com podrien ser la suavitat, brillantor, color …,

Però, es tenen en compte els factors més importants com la nostra salut, el medi ambient o la falta de qualitat d’aquests productes?

En el màrqueting dels productes industrials s’insisteix en el fet que aquests són adequats pel nostre cos però en tots els casos no és així.

Aquests gels, cremes, sabons, maquillatges i màscares estan fabricats amb gran quantitat de productes químics que són de dubtosa salubritat; ja que el nostre cos absorbeix dia a dia els químics a través de la nostra pell, incorporant-los de manera quasi permanent en aquesta. Així ho demostren diferents estudis on s’han trobat acumulats en diferents teixits quantitats importants d’aquests químics.

Els dentífrics, les escumes, les cremes hidratants…. tots generen un efecte de dependència en el nostre cos.

La química artificial fa que l’efecte immediat del producte sembli efectiu; però també provoca una ràpida disminució de les proteccions naturals de la nostra pell i fa que ràpidament, sentim la necessitat de tornar-lo a fer servir. En molts casos ens generen picors, vermellors o falta d’hidratació i no fem cas dels senyals inequívocs que ens envia el nostre cos.

¿PER QUÈ TANTS ADDITIUS?

 

Els additius sintètics estan destinats a procurar que el producte que adquirim tingui més duració; no s’ompli de bacteris, tingui una textura cremosa, faci bona olor o tingui un color específic. Aquests sintètics s’acumulen directament en la nostra pell; penetren al seu interior i els seus efectes no es limiten només al producte sinó que s’expandeix al nostre cos.

Perfums, conservants i d’altres components s’agrupen en un sol producte i li confereixen l’aroma, la textura i la caducitat que convingui sense tenir en compte la salut humana ni la qualitat, tan sols un efecte immediat satisfactori que, a llarg termini, no ens aporta res més que toxicitat.

ADQUIRIM CONSCIÈNCIA

Un producte amb un envàs protegit, dissenyat per mantenir les propietats i la higiene i fet amb materials naturals adequats per la seva preservació no necessita aquests additius. Tanmateix, si el que volem és adquirir un producte i abandonar-lo a l’armariet del bany durant dos anys, és perquè potser no hem entès el concepte de “producte natural” i perquè, en realitat, el producte en sí no ens feia gaire falta.

Un producte fresc, natural, sense additius, és un concepte relativament nou en el món de la cosmètica, però perfectament noble i digne de ser introduït en la nostra rutina d’higiene diària. Un producte pot ser utilitzat fins a la seva finalització i restar en perfectes condicions fins al seu últim dia, sense necessitat de portar químics ni additius perjudicials.

Cal ser també conscient de quines necessitats tenim i adquirir tan sols el que ens cal de veritat. No és aconsellable comprar per capritx articles que malmeten el medi ambient i que després quedaran sense fer servir. És un malbaratament.

QUÈ CONTENEN AQUESTS PRODUCTES

Els articles de perfumeria convencionals són molt variats, i podem trobar diferents varietats d’additius que els conformen. Ara esmentarem els més comuns que malauradament solen ser els més perjudicials:

-DISRUPTORS ENDOCRINS:

Els disruptors endocrins són tota una sèrie de diferents substàncies químiques que alteren el sistema hormonal de l’organisme humà i en generen la seva disfunció. Això pot causar malalties relacionades amb la reproducció de la dona (Càncer de mama, infertilitat, avançament de la pubertat,...), trastorns de la funció reproductora de l’home (com afeccions a la pròstata, pèrdua de qualitat seminal, malformacions congènites de l’aparell reproductor…), trastorns metabòlics (com la diabetis, obesitat..), malalties neurològiques (trastorns del comportament, dèficit d’atenció, hiperactivitat, malaltia de Parkinson, etc…), càncer de tiroides o trastorns cardiovasculars.

El problema és que l’efecte dels disruptors endocrins en l’organisme és acumulatiu i també irreversible i es pot transmetre de generació en generació.

-PERFUMS:

Relacionem el fet que la netedat i la higiene està totalment unida al concepte d’olor perfumada. Els perfums artificials només amaguen productes químics a dojo i a més, emmascaren la nostra olor natural tan fascinant, que les nostres persones estimades reconeixen en nosaltres.

Els perfums són un producte on s’hi barregen gran quantitat de químics que en molts casos poden quedar ocults amb l’excusa de secret industrial.

-DERIVATS DEL PETROLI:

Els derivats del petroli com a components hidratants és una de les armes econòmiques de les empreses de cosmètica industrial, ja que són molt barats i el seu aspecte és untuós, incolor i transparent.

Quan s’apliquen a la pell la notem suau i amb una sensació d’hidratació; però el cert és que aquests ingredients no hidraten gens, només formen una pel·lícula greixosa que tapona els porus de la pell i impedeix la transpiració i com a conseqüència deshidraten i modifiquen la seva funció natural.

Com més en fem servir, més en necessitem. També passa que quan fem un canvi cap a una cosmètica natural o ecològica, la nostra pell triga a reaccionar a causa de les capes químiques acumulades i fins al cap d’uns quants dies, el nostre cos no pot assimilar les propietats beneficioses de productes que sí que són adequats.

Els derivats del petroli més comuns són: Paraffinum liquidum, oli de parafina, parafinum liquidum, parafinum perliquidum, oli mineral, mineral oil, oli de vaselina, vaselina liquida, oli blanc medicinal, petroleum, petrolato líquidoPetrolatum: Vaselina, petrolato, paraffin, parafina blanca, vaselina filante, vaselina blanca, vaselina Oficina.

-CLORHIDRAT D’ALUMINI:

Aquest component es fa servir bàsicament en el desodorant i antitranspirants convencionals.

La polèmica d’aquest element resideix en el fet que no deixa transpirar la pell de manera natural, per tant és capaç d’aturar la transpiració i per tant la mala olor de la suor. El fet és que el nostre cos necessita transpirar i eliminar així les toxines de manera natural. El fet que no es pugui dur a terme aquesta acció natural pot provocar segons alguns estudis, càncers o problemes a les glàndules de la suor.

Moltes marques pioneres anuncies que han eliminat l’alumini dels seus desodorants, però continuen fent servir tota una sèrie de químics que, com que no són coneguts, poden passar inadvertits. El màrqueting de les grans marques és molt astut.

-PARABENS I TRICLOSAN:

Els Parabens i el Triclosan s’utilitzen en la cosmètica com a conservants bactericides i fungicides bàsicament. Fan que el producte es mantingui en les condicions inicials durant molt de temps i són molt econòmics.

Els Parabens més habituals són:

-Metilparabeno (methylparaben, Número E-218), etilparabeno (ethylparaben, E-214), propilparabeno (propylparaben, E-216) i butilparabeno (butylparaben).

Altres parabens menys comuns són:

Isobutilparabeno (isobutylparaben), isopropilparabeno (isopropylparaben), bencilparabeno (benzylparaben) i les seves sals.

El triclosan no només és un disruptor endocrí, sinó que també alguns estudis en animals demostren que afecta el desenvolupament cerebral.

EL CANVI CAP A UNA HIGIENE NATURAL

És evident que la transició de productes convencionals a productes naturals i ecològics cal fer-la a poc a poc; amb consciència i reduint la quantitat de productes que fem servir. Potser n’hauríem de dir prou d’estanteries plenes de productes que abandonem al cap de poc sense fer servir i ni tan sols els acabem. Potser és hora de reduir el consum de productes químic i quedar-nos realment amb el que ens cal.

La brutal utilització de químics en la higiene és indiscutible, el que passa és que les persones que no profunditzen en temes de salut i benestar desconeixen els perills amagats d’aquest món.

La higiene i la bellesa no estan renyides amb el respecte pel medi ambient i per nosaltres mateixos.

 

 

 

 

 

En el pròxim article parlarem dels productes ecològics i naturals, quines característiques tenen i com ens ajuden a fer un planeta molt millor cuidant la nostra salut.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.