Galta de vedella guisada amb patates i confitura de gingebre

Una recepta pròpia de les festes de Nadal

Quina recepta més bona!!!! Laboriosa però deliciosa. I per si no n’hi hagués prou econòmica. Si voleu fer un plat d’escàndol i que us surti molt bé de preu, aquesta recepta és ideal. No us penseu que és complicada, tan sols vol temps i tenir ganes de divertir-se a la cuina.

Les galtes de vedella són un plat que ha tornat amb força a la cuina moderna catalana, fins al punt que molts dels millors restaurants les inclouen a la seva carta.

Aquesta recepta vestirà la vostra taula de bona gastronomia i elegància.

I no oblideu que si feu servir productes ecològics i de proximitat la vostra recepta serà encara més deliciosa i saludable.

 

Com fer aquesta recepta?

És una bona idea, si decidiu fer-la per parts. Per exemple; un dia guiseu les galtes, i un altre dia féu la resta. Així el guisat serà encara més bo havent reposat.

És convenient no fer la recepta el mateix dia que la voleu menjar, ja que requereix temps de refredat i elaboració; però si la feu el mateix dia, podeu començar ben d’hora.

Ingredients

Per preparar aquest plat únic per 4-6 persones us cal:

Per la picada

Per les xips de carxofa

Per les patates

  • 5 patates mitjanes
  • 1 got de vi blanc
  • Sal, pebre i oli d’oliva

Per fer la confitura de gingebre

Estris

  • Una cassola d’uns 30 centímetres mínim
  • 1 motlle metàl·lic rodó d’uns 10 cm, més o menys.

 

Elaboració

Les galtes

Comencem posant en una cassola, les cullerades de llard de porc. Quan estigui calent, hi afegim les galtes de vedella prèviament polides de greix o teixits i ben salpebrades. Hi posem també el buquet d’herbes.

Rostim les galtes fins que es daurin i quedin ben rosses.

Un cop daurades les enretirem i les reservem. Quan estiguin fredes, les tallem a daus com si fossin estofat de vedella. Les reservem.

Tot seguit, mentre es refreden les galtes, afegir a la mateixa cassola, la ceba, la pastanaga i els xampinyons tot tallat molt petit, amb una mica de sal. Aneu coent i remenant a foc mitjà fins que quedi tota la verdura ben rosseta i ben cuita.

A continuació, hi afegim de nou les galtes tallades i hi posem el got de vi negre, el got de vi ranci i li posem aigua fins que les galtes quedin ben cobertes. Rectifiqueu de sal, ja que en afegir aigua caldrà posar-n’hi més.

Deixeu coure durant 2 hores aproximadament a foc mitjà/baix. Anar remenant de tant en tant, que no s’aferri. Si veieu que les galtes s’han begut tot el suc i encara no són cuites, afegiu-hi més aigua. Les galtes han de quedar ben toves, que es desfacin amb els dits. No oblideu rectificar de sal i anar tastant per veure que no ens quedi salat o dolç.

Seguidament, ratlleu amb el rallador o talleu a trossets molt petits el gingebre i poseu-lo a bullir amb aigua durant 2 hores.

Mentre couen les galtes i el gingebre, feu la picada.

La picada

Comencem posant en un morter o en una picadora el carquinyoli, les ametlles, les avellanes, l’all, el julivert, la xocolata i piqueu-ho tot. Un cop picat, tireu-hi el got de vi i remeneu. Reservar.

Les patates

Mentre es fan les galtes i el gingebre, peleu les patates i talleu-les a llesques de mig centímetre. Utilitzeu la mateixa safata del vostre forn per posar-les.

Poseu oli a la safata de manera que quedi tota la superfície d’aquesta amb una capeta d’oli. Poseu-hi les patates i salpebreu-les. Un cop fet això, tireu-hi un raig d’oli per sobre i poseu-les a coure al forn a 180º fins que quedin cuites.

Quan faltin 10 minuts perquè estiguin fetes, afegiu-hi el got de vi blanc per sobre i deixeu que s’acabin de fer. Quedaran una mica daurades per sobre, fantàstic. Doneu sempre un cop d’ull a les patates que no es cremin, si veieu que estan prou rostides, els podeu donar la volta amb una espàtula si ho trobeu convenient perquè coguin de l’altra banda tan sols una mica més.

Quan les galtes comencin a estar una mica toves, podeu tirar-hi la picada. Un cop fetes les galtes, les deixem refredar.

La confitura de gingebre

Si ja s’ha bullit el gingebre, el coleu reservant l’aigua sobrant de la cocció. Poseu-lo en un pot o cassola amb una mica de la seva pròpia aigua, el suc de la mitja llimona, la mitja poma ratllada i li afegiu el sucre. És a dir, mig volum de sucre per volum de gingebre amb la poma i la llimona.

Poseu-ho al foc i aneu remenant sense parar durant uns 15 minuts o fins que es faci la confitura. Veureu que s’anirà tornant més espessa, i quan faci unes bombolles untuoses i hagi espessit prou, ho traieu del foc. Penseu que quan es refreda queda més espessa la confitura, intentem dons de no deixar que quedi molt espès, si no serà molt dura i no ens interessa.

Un cop feta la confitura, poseu-la en un recipient on s’hi pugui quedar de manera permanent, segur que ens en sobrarà. És ideal un pot de vidre buit que es pugui tapar. Així podrem utilitzar la nostra confitura en altres plats o per postres.

Preparem la farsa

Un cop s’han refredat una mica les galtes, coleu amb un colador fi el suc de la carn, les verdures i els bolets. Aquest suc que queda guardeu-lo a banda, serà la nostra salsa per emplatar. Veureu que té un color marró molt bonic.

Tot seguit, amb els dits o amb una forquilla, aneu desfent la carn que encara estarà en forma de dau, juntament amb la verdura i els bolets que han quedat al colador. Desfem tot fins que quedi tot esmicolat i desfilat. Barregem-ho tot bé, que quedi una massa uniforme. Ja tindrem la farsa feta. Reservem-ho.
Compte amb el buquet, retireu-lo abans de començar aquesta operació.

Els xips de carxofa

A continuació, pelem la carxofa i la tallem a rodanxes fines. Passeu les rodanxes lleugerament salades per ou i després per farina. Feu-ho ràpidament, ja que la carxofa s’oxida en uns segons. Per anar bé, l’ideal és tenir ja l’ou batut i la farina preparats abans de tallar la carxofa. Un cop arrebossades, fregiu-les en oli d’oliva ben calent fins que quedin cruixents. Reserveu-les.

 

Ara si, ha arribat l’hora de muntar aquest fantàstic plat.

Muntem el plat

Agafeu el motlle i poseu-lo sobre el plat, on vulgueu, la decoració és opcional, per descomptat.

Ompliu el motlle de farsa de carn i verdura i premeu amb una cullera perquè quedi ferm.

Un cop ple i premut, enretireu el motlle. Us haurà quedat un bonic cilindre de carn.

Poseu les patates al cantó en una banda del plat. També podríeu haver posat les patates a sota del cilindre de manera que la carn es muntés a sobre de les patates.

Procureu que tot el menjar estigui ben calent quan munteu el plat. També podeu muntar el plat en fred i després passar-lo pel microones.

Tot seguit, escalfeu la salsa que teníem a banda, que sigui ben calenta. Poseu un raig de salsa sobre el plat i la carn.

Poseu sobre la carn un parell de xips de carxofa.

Finalment, en un costat poseu una culleradeta de confitura de gingebre i ja ho teniu. Si voleu, podeu donar un toc de color amb una branqueta de cibulet o qualsevol altra cosa que us sembli bonic i decoratiu.

Espero que sigui del vostre gust. Jo només us diré, que el meu sogre, quan ho va tastar, em va dir que era el millor plat que s’havia menjat mai. Crec que això no té preu!!!!

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.