Galta de vedella guisada amb patates i confitura de gingebre

Quina recepta més bona!!!! Laboriosa però deliciosa. I per si fos poc econòmica. Res de gastar-se el sou en filets. Aquesta recepta és de luxe. No us penseu que és complicada, tan sols vol temps i tenir ganes de divertir-se a la cuina.

És una bona idea, si decidiu fer-la per parts. Per exemple; un dia guiseu les galtes, i un altre dia feu la resta. Així el guisat és encara més bo.

Per preparar aquest plat únic per 4 persones us cal:

-4 galtes de vedella

300gr de xampinyons

-3 pastanagues

-2 cebes

-un farcellet d’herbes per cuinar (farigola, llorer, romaní…)

-1 got de vi negre, 1 got de vi ranci o garnatxa

-Aigua

-Sal i pebre

—-Per la picada:

-1 all

-Julivert

-una galeta

-8 avellanes torrades

-8 ametlles torrades

40gr de xocolata negra o fondant

-un raig de vi negre

—-Per les xips de carxofa:

-1 carxofa

-1 ou

-una mica de farina

—-Per les patates:

-5 patates vermelles mitjanes

– 1 got de vi blanc

-sal, pebre i oli d’oliva

—-Per fer la confitura de gingebre us cal:

-1 arrel de gingebre

-1/2 llimona

-1/2 poma

-sucre

Estris especials:

-1 motllo metàl·lic rodó d’uns 10 cm, més o menys.

Comencem posant en una cassola prou gran, un bon raig d’oli i el buquet d’herbes. Quan estigui calent hi afegim les galtes de vedella prèviament polides de greix o teixits i ben salpebrades. Que es daurin i quedin ben rosses.

Un cop daurades les enretirem i les reservem. Quan estiguin fredes, les tallem a daus com si fossin estofat de vedella.

Afegir a la mateixa cassola, la ceba, la pastanaga i els xampinyons tot tallat molt petit, amb una mica de sal. Anar coent i remenant a foc mitjà fins que quedi tot ben rosset i ben cuit. A continuació hi afegim de nou les galtes tallades i hi posem el got de vi negre, el got de vi ranci i hi posem aigua fins que les galtes quedin ben cobertes. Rectifiqueu de sal al cap d’una estona.

Deixar coure durant 2 hores o pot ser més a foc mitjà. Anar remenant de tant en tant, que no s’aferri. Si veieu que les galtes s’han begut tot el suc i encara no són cuites, afegiu-hi més aigua. Les galtes han de quedar ben toves, que es desfacin amb els dits. No oblideu rectificar de sal.

Feu la picada. Poseu en un morter o en una picadora la galeta, les ametlles, les avellanes, l’all, el julivert, la xocolata i piqueu-ho tot. Un cop picat, tireu-hi el got de vi i remeneu. Reservar.

Mentre es fan les galtes, ratlleu amb el rallador o talleu a trossets molt petits el gingebre i poseu-lo a bullir amb aigua durant 2 hores.

 

Mentre es fan les galtes i el gingebre, peleu les patates i talleu-les a llesques de mig centímetre. Utilitzeu la mateixa safata del forn per posar-les. Poseu oli a la safata de manera que quedi tota la superfície d’aquesta amb una capeta d’oli. Poseu-hi les patates i salpebreu-les. Un cop fet això, tireu-hi un raig d’oli per sobre i poseu-les a coure al forn a 180º fins que quedin cuites. Quan faltin 10 minuts per què estiguin fetes, afegiu-hi el got de vi blanc per sobre i deixeu que s’acabin de fer. Quedaran una mica dorades per sobre, fantàstic.

Quan les galtes comencin a estar una mica toves, podeu tirar-hi la picada. Un cop fetes les galtes, les deixem refredar.

Si ja s’ha bullit el gingebre, el coleu reservant l’aigua sobrant de la cocció. Poseu-lo en un pot o cassola amb una mica de la seva pròpia aigua, el suc de la mitja llimona, la mitja poma ratllada i li afegiu el mateix volum de sucre. És a dir, tant volum de sucre com el volum del gingebre amb la poma i la llimona.

Poseu-ho al foc i aneu remenant sense parar durant uns 15 minuts o fins que es faci la confitura. Veureu que s’anirà tornant més espessa, i quan faci unes bombolles untuoses i hagi espessit prou, ho traieu del foc. Penseu que quan es refreda queda més espessa la confitura, intentem dons de no deixar que quedi molt espès, si no serà molt dura i no ens interessa.

Un cop feta la confitura, poseu-la en un recipient on s’hi pugui quedar de manera permanent, segur que ens en sobrarà. És ideal un pot de vidre buit que es pugui tapar. Així podrem utilitzar la nostra confitura en altres plats o per postres.

Un cop s’han refredat una mica les galtes, coleu amb un colador fi el suc de la carn i les verdures, aquesta serà la nostra salsa per emplatar.

Amb els dits o amb una forquilla, aneu desfent la carn que encara estarà en forma de dau, juntament amb la verdura i els bolets. El que ens queda al colador vaja… fins que quedi tot esmicolat i desfilat. Barregem-ho bé amb les verdures i els bolets, que quedi una massa uniforme. Reservem-ho.

Pelem la carxofa i la tallem a rodanxes fines. Passeu les rodanxes lleugerament salades per ou i després per farina. Feu-ho ràpidament, ja que la carxofa s’oxida en uns segons. Per anar bé, l’ideal és tenir ja l’ou batut i la farina preparats abans de tallar la carxofa. Un cop arrebossades, fregiu-les, fins que quedin cruixents. Reserveu-les.

 

Ara si, ha arribat l’hora de muntar aquest fantàstic plat.

Agafeu el motllo i poseu-lo sobre el plat, on vulgueu, la decoració és opcional, per descomptat.

 

Un cop ple i premut, enretireu el motllo. Us haurà quedat un bonic cilindre de carn amb base de patata.

Tot seguit, escalfeu la salsa, que sigui ben calenta.

Poseu sobre la carn un parell de xips de carxofa. Al costat del cilindre de carn, podeu posar dues o tres rodanxes de patata a mode decoratiu, i un cop el plat muntat, poseu-lo al microones. Cal que sigui calent.

Quan estigui ben calent, en un costat podeu afegir amb una cullera un bon fil de salsa, i podeu posar també una mica de salsa per sobre de la carn, per què sigui la barreja més melosa. En acabat, en un costat, poseu una culleradeta de confitura de gingebre i ja ho teniu. Si voleu, podeu donar un toc de color amb una branqueta de cibulet o qualsevol altra cosa que us sembli convenient.

Espero que sigui del vostre gust. Jo només us diré, que el meu sogre, quan ho va tastar, em va dir que era el millor plat que s’havia menjat mai. Crec que això no te preu!!!!

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada