Escudella i carn d’olla

La nostra escudella de Nadal

Per començar cal dir que no és gens difícil, no cal cap tècnica i qualsevol s’hi pot posar i obtenir un resultat espectacular. Tanmateix, l’elaboració de l’escudella és una mica llarga, però val la pena!

L’escudella de Nadal és un clàssic de tota la vida. Sempre quedareu bé i participareu d’una tradició Catalana com Déu mana.

Per anar bé, seria ideal que féssiu la vostra escudella un dia avanç de menjar-la. D’aquesta manera, serà molt més bona ja que haurà reposat unes hores.

Per acabar amb aquesta introducció, recordeu que si feu servir productes ecològics i de qualitat la vostra escudella serà fora de sèrie.

Podríem dir probablement, per les festes de Nadal, aquesta recepta és un primer plat magnífic.

Recepta d’Escudella

Per fer una autèntica escudella per 6 persones ens cal:

Per la pilota:

-400gr de carn picada mixta de vedella i porc. (podeu demanar que sigui carn de filet de pobre i de cap de llom respectivament)

-Farina (la que vulgueu, de blat o de cigró si sou intolerants al gluten)

-Una mica de julivert i mig all.

-1 ou

-1 raig de llet

-Una llesca de pa

-Sal i pebre

 

Per l’escudella:

  • 2 patates mitjanes
  • 3 pastanagues
  • 1 nap
  • 1 xirivia
  • 1 branca d’api
  • 1/2 col
  • 1 ceba
  • 1 porro
  • 1 tros de carbassa
  • 350gr de cigrons
  • 1 os de vedella (pot ser de genoll o també cua)
  • 1 os d’espinada de porc
  • 1 os de pernil petit
  • 1 os blanc salat
  • 1 cuixa de pollastre
  • 1 tall de vedella per estofar d’uns 350gr. (podeu demanar conill de vedella o també gerret)
  • 1/2 peu de porc (fa l’escudella blanca i a més, molt gustosa)
  • 1 tros de careta de porc (fa l’escudella deliciosa)
  • 1 tallet de cansalada viada (petit, que no ens quedi massa greixosa)
  • 1 botifarra blanca i una botifarra negra
  • 1 tros petit de segí
  • 1/2 branca de canyella
  • sal

Preparació

Primer de tot poseu els cigrons en remull i deixeu-los estovar durant 12 hores amb aigua i sal.

Passat aquest temps:

Agafeu una olla ben gran (d’uns 8-9 litres) i poseu-hi tota la verdura neta, pelada i tallada a talls una mica grans (per exemple una pastanaga tallada en 3 trossos). Si talleu la verdura petita es desfarà durant la cocció. La patata només tallada per la meitat per que no s’esmicoli.

escudella_54

escudella_51

Afegiu també la cuixa de pollastre, els ossos, el sagí, la canyella, el peu de porc, la careta de porc, la cansalada viada, el tros de vedella, i finalment, poseu aigua a l’olla fins que faltin 3 dits per arribar a omplir-la.

Reserveu les botifarres, els cigrons i la pilota per més endavant.

Poseu a bullir l’olla durant 2 hores i mitja a foc mitjà i tapeu l’olla amb una tapadora.

Ara és el moment de fer la pilota:

Mentre tant bull l’olla, en un bol gran afegiu les carns picades, el mig all i el julivert ben picats, l’ou sencer, la llesca de pa prèviament remollida amb la llet, la sal i el pebre. Barregeu bé amb les mans fins que tot estigui ben lligat. Doneu-li forma rodona i una mica allargada, així la podreu tallar a rodanxes un cop cuita. Podeu fer una única pilota o també fer-ne dues de més petites. Al vostre gust.

Un cop feta la pilota, enfarineu-la i reserveu-la.

Quan hagi passat una hora i mitja, afegiu-hi els cigrons.

Tot seguit, quan hagi passat mitja hora més, afegiu-hi la pilota.

Un cop passat 30 minuts més, afegiu-hi les botifarres. Compte que es trenquen fàcilment. Tingueu especial cura a l’hora de posar-les. El millor és que les lligueu amb la seva pròpia corda al mànec de l’olla, així quasi segur que no aniran cap al fons i les podreu recuperar fàcilment avanç de què es trenquin.

Finalment, quan les botifarres siguin cuites, o sigui al cap de 5 minuts, l’escudella ja estarà llesta. En total aquest caldo haurà bullit durant dues hores i mitja aproximadament. És el mínim per fer una escudella espectacular.

Colar el caldo

Primer de tot, separeu la carn d’olla en una safata, ben posada (les botifarres, la cuixa de pollastre, el tall de vedella, la pilota,…tot el que es pugui menjar) i la verdura en una altra safata, també ben posada. Podeu tallar la pilota a rodanxes gruixudes. Reserveu-ho.

A continuació coleu el caldo restant amb un colador fi, per què no tingui tantes impureses, i reserveu-lo per que es refredi.

Un cop refredat el caldo, (que trigarà unes hores), veureu que a la part de dalt s’hi forma una placa de greix. El millor és, que n’enretireu l’excés amb un cullerot, capturant només el greix de la part superior. Si voleu, en acabat, també podeu tornar a colar el caldo restant amb un colador de drap i així, us quedarà un caldo net i fi.
img_9411

 

 

 

 

 

 

 

 

La pasta de sopa

Quan arribi el moment de menjar la nostra escudella, poseu el caldo o part d’aquest (caldrà mig litre de caldo per persona aproximadament) al foc i quan bulli, tireu-hi la pasta de galet gegant de nadal. Penseu que aquest galet triga de 15 a 20 minuts a coure’s. Tanmateix, mireu el temps de cocció del fabricant. Penseu també que aquesta pasta absorbeix molta quantitat de caldo, per tant, només s’hauran de comptar uns 8 galets grossos per persona. Si veieu que feu curt de caldo, afegiu-ne més del que hagi sobrat.

galetp_1

Mentre tant es cou la pasta, escalfeu la carn d’olla i la verdura al forn o al microones, que sigui ben calenta. Si l’escalfeu al forn, poseu un paper d’alumini a sobre per que no es ressequi.

Per acabar, un cop estigui cuita la pasta, ja podeu servir l’escudella acompanyada de la carn d’olla. Tot al mateix temps o per separat. Al vostre gust.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.