Escudella i carn d’olla

escudella

No és gens difícil, no cal cap tècnica i qualsevol s’hi pot posar i obtenir un resultat espectacular. Però per anar bé, seria ideal que féssiu la vostra escudella un dia avanç de menjar-la.

per fer una autèntica escudella per 4 persones ens cal:

Per la pilota:

-400gr de carn picada mixta de vedella i tocino

-farina (la que vulgueu, de blat o de cigró si sou intolerants al gluten)

-Una mica de julivert i mig all.

-1 ou

-1 raig de llet

-una llesca de pa

-sal i pebre

Per l’escudella:

-2 patates

-2 pastanagues

-1 nap

-1 xirivia

-1 branca d’api

-1/2 col

-1 ceba

-1 porro

-1 tros de carbassa

– 350gr de cigrons

-1 carcanada de pollastre

-1 os de vedella (si és del genoll millor)

-1 os d’espinada de porc

-1 os de pernil petit

-1 os blanc salat

-1 cuixa de pollastre

-1 tall de vedella per estofar d’uns 350gr.

-1/2 peu de porc (fa l’escudella blanca i gustosa)

-1 tros de careta de porc (fa l’escudella deliciosa)

-1 tallet de cansalada viada

-1 botifarra blanca i una botifarra negra

-1 tros petit de segí

-1/2 branca de canyella

-sal

PREPARACIÓ

Primer de tot poseu els cigrons en remull i deixeu-los estovar durant 12 hores amb aigua i sal.

Passat aquest temps:

Agafeu una olla ben gran (d’uns 8-9 litres) i poseu-hi tota la verdura neta i pelada, tallada a talls una mica grans (per exemple una pastanaga tallada en 3 trossos). La col no la talleu, només separeu les fulles i les poseu a l’olla. L’api també el podeu posar sencer.

 

escudella_54

escudella_51

Afegiu també la carcanada de pollastre, la cuixa de pollastre, els ossos, el sagí, la canyella, el peu de porc, lla careta de porc, la cansalada viada, el tros de vedella, els cigrons, i finalment, poseu aigua a l’olla fins que faltin 3 dits per arribar a omplir-la.

Reserveu les botifarres i la pilota per més endavant.

Poseu a bullir l’olla durant 2 hores i mitja a foc mitjà.

Ara és el moment de fer la pilota:

En un bol gran afegiu les carns picades, el mig all i el julivert ben picats, l’ou sencer, la llesca de pa prèviament remollida amb la llet, la sal i el pebre. Barregeu bé amb les mans fins que tot estigui ben lligat. Doneu-li forma rodona i una mica allargada, així la podreu tallar a rodanxes un cop cuita. Podeu fer una única pilota o fer-ne dues de més petites. Al vostre gust.

Un cop feta la pilota, enfarineu-la i reserveu-la.

Quan hagin passat les 2 hores i mitja, afegiu-hi la pilota. Deixeu coure uns 20 minuts més.

Un cop passat aquest temps, afegiu-hi les botifarres. Compte que es trenquen fàcilment. Tingueu especial cura a l’hora de posar-les. El millor és que les lligueu amb la seva pròpia corda , al mànec de l’olla, així no aniran cap al fons i les podreu recuperar fàcilment avanç de què es trenquin.

Quan les botifarres siguin cuites, o sigui, al cap de 5 minuts. L’escudella ja està llesta.

A continuació coleu-la amb un colador fi, per què no tingui tantes impureses, i reserveu-la per que es refredi.

Separeu la carn d’olla en una safata, ben posada i la verdura en una altra safata, també ben posada. Podeu tallar la pilota a rodanxes gruixudes. Reserveu-ho.

Un cop refredat el caldo, (que trigarà unes hores), veureu que a la part de dalt s’hi forma una placa de greix. El millor és, que n’enretireu l’excés amb un cullerot, capturant només el greix de la part superior.
img_9411

 

 

 

 

 

 

 

Quan arribi el moment de menjar la nostra escudella, poseu el caldo al foc i quan bulli, tireu-hi la pasta de galet gegant de nadal. Penseu que aquest galet triga de 15 a 20 minuts a coure’s. Mireu el temps de cocció del fabricant. Penseu també que aquesta pasta absorbeix molta quantitat de caldo, per tant, sigueu generosos amb aquest.

galetp_1

Mentre es cou la pasta, escalfeu la carn d’olla al forn o al microones, que sigui ben calenta.

Un cop estigui cuita la pasta, ja podeu servir l’escudella acompanyada de la carn d’olla.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada