És hora de menjar tomàquets. 3 receptes originals

S’acaba l’estiu i una de les característiques típiques d’aquesta època és que els tomàquets ecològics són molt bons però comencen a posar-se massa madurs.

Abans que s’hagin de llençar, cal pensar que tenim moltes maneres d’aprofitar aquesta fantàstica fruita sense haver de recórrer al típic Gaspatxo.

En aquest article, us oferim tres receptes una mica originals per sortir de la rutina culinària del tomàquet.

Orígens

El tomàquet és una planta originària de la zona compresa entre el nord de Xile, el Perú i també l’Equador. Va ser a Mèxic on es va començar a cultivar per primera vegada molt abans de l’arribada dels conqueridors espanyols.

La tomaquera pertany a la família de les solanàcies i´és una de les fruites amb més varietats diferents. Avui en dia és poden trobar al mercat cents de tipus de tomàquets, amb diferents formes, mides i sabors.

Propietats del tomàquet

El tomàquet ecològic té moltes propietats beneficioses per l’organisme.

  • Aporta moltes vitamines. Vitamina C, vitamina A i vitamina E. Amb 200 gr de tomàquet ens adjudiquem el 80% de vitamina C que necessita diàriament el nostre cos.
  • Millora la flexibilitat dels vasos sanguinis.
  • Ens protegeix de les malalties cardiovasculars.
  • Ajuda a mantenir els ossos en bon estat, sobretot a les dones durant la menopausa.
  • És molt digestiu.
  • És un bon antioxidant. Per tant és bo contra l’envelliment
  • Se li atribueixen efectes anticancerígens en relació a òrgans com ronyons, pròstata, pulmó, intestí i estómac. (Gràcies als carotens).
  • El tomàquet també conté unes 18 kcal per a cada 100 g, el que fa que es consideri una fruita amb baix contingut energètic. Ideal per fer dieta.

La composició nutricional del tomàquet

A més del 93% d’aigua, el tomàquet està format per glúcids, sucres simples, pròtids, cel·lulosa, lípids, minerals (en especial potassi i magnesi), vitamines (sobretot B1, B2, B5 i C), àcids orgànics i el carotenoide licopè, que és el que li dóna el color vermell i un antioxidant que actualment es considera un eficaç protector contra el càncer.

Nutricionalment parlant, el tomàquet ecològic és una joia natural que es cultiva perfectament en el nostre clima dins la seva temporada.

A la cuina, ens dóna un ampli ventall de receptes i a més, forma part de la cultura culinària Mediterrània més ancestral.

3 receptes originals amb tomàquets ecològics

Aquí us volem passar tres receptes senzilles però originals i una mica diferents per sortir de la rutina i aprofitar tots els tomàquets que vulgueu.

Les 3 receptes que us presentem són:

  • Sopa de tomàquet
  • Pastís de tomàquet i verdura
  • Quètxup casolà

Són fàcils i molt bones, ideals per aquesta època de l’any.

Sopa de tomàquet a l’estil anglès

Aquesta sopa tan comuna al Regne Unit, no és tan habitual en la nostra cuina.

Aquesta crema, per tant, és apte per estiu o hivern i podem aprofitar gran quantitat de tomàquets que se’ns hagin acumulat a la nevera, ja sigui perquè el nostre veí té un hort i ens en regala o perquè en vam comprar masses i no hem tingut temps de cuinar-los.

Per fer a sopa de tomàquet ens cal:

  • 1,5kg de tomàquets madurs
  • 2 cebes
  • 2 alls
  • 1 litre de caldo de verdures
  • 1 cullerada de vinagre de Mòdena
  • 100 ml de llet vegetal o animal (al vostre gust)
  • sucre, sal, pebre i farigola triturada
  • Oli d’oliva.
  • **Feu servir verdures i productes ecològics si pot ser, us quedarà molt més bo.

Elaboració

En primer lloc, escaldeu els tomàquets.

Poseu una olla amb uns 2 litres d’aigua al foc i espereu que bulli. Mentrestant, agafeu els tomàquets, els hi traieu el branquilló verd (si el tenen) i els hi feu un tall en forma de creu a la part del cul tal com indica el vídeo.

Un cop bulli l’aigua, li afegiu els tomàquets amb una escumadora i amb compte de no esquitxar-vos amb l’aigua bullent. Deixeu-los escaldar durant 30 segons i traieu-los ràpidament. Poseu-los en aigua freda o aigua amb gel per que s’aturi la seva cocció.

Quan ja no cremin, enretireu-los la pell, veureu que és molt fàcil gràcies a l’escaldat. Recordeu també treure-li la part dura (peduncle) d’on sortia la branca. (veieu imatge).

Un cop pelats i sense peduncle, talleu-los a trossos en forma de dau i poseu-los en una paella amb un raig d’oli d’oliva.

Poseu també els 2 alls pelats i tallats a trossos grossets, les 2 cebes tallades a juliana, una cullerada de vinagre de Mòdena, un polsim de sucre (per matar l’acidesa), un polsim de sal, una mica de pebre i una mica de farigola.

Saltegeu-ho tot junt durant 5 minuts i tot seguit, ho poseu al forn durant 20 min a 170°. Vigileu que no es cremi, si va molt fort, abaixeu la temperatura.

Un cop estigui rostit, ho traiem del forn, ho posem en una olla i li afegim els 100 ml de llet i el litre de caldo de verdures.

Deixem-ho coure tot junt durant 5 minuts perquè es barregin els gustos i quan ja estigui, ho passem per la batedora fins que ens quedi una sopa ben fina.

Finalment ho tastem i ho rectifiquem de sal o espècies si cal.

Ja teniu la vostra sopa plena de vitamines i antioxidants!!!

Patis de tomàquet

Aquest pastís de tomàquet és una mena de quiche senzilla i molt fàcil de fer, que ens arregla un primer plat o ens ajuda a crear un aperitiu estiuenc fàcil de transportar per fer un pícnic o una quedada amb amics. Tanmateix, és ideal per portar al despatx i fer un àpat saludable.

Per fer el pastís ens cal:

  • Una “massa brisa” (que podem adquirir en qualsevol botiga però que si és d’elaboració ecològica i més natural doncs millor). Si voleu elaborar la vostra pròpia massa brisa, aquí us deixo un enllaç.
  • 400ml de crema de llet (vegetal o animal segons els vostres gustos).
  • 600gr de tomàquets madurs
  • 1 carbassó
  • 1 porro
  • 3 ous
  • 100gr de formatge tendre de cabra (si no us agrada el de cabra podeu triar vaca o ovella, al vostre gust)
  • Oli, sal , sucre i pebre

**Feu servir verdures i productes ecològics si pot ser, us quedarà molt més bo.

Elaboració:

Busqueu un motlle rodó o quadrat segons sigui la forma de la massa de full. Utilitzeu paper de forn o mantega per posar la massa al motlle i evitar que s’enganxi.

Poseu la massa a sobre i ajusteu-la al motlle amb els dits traient-li la massa que sobra. Feu-li unes punxades a la massa amb la forquilla per tota la superfície perquè no es bufi durant la fornejada. (mireu fotografia).

Mentrestant, escaldeu els tomàquets per treure’ls-hi la pell (consulteu procediment a la recepta anterior) i talleu-los a trossos de la mida d’una oliva aproximadament. (També podeu fer aquesta recepta amb tomàquets xerri madurs, partits per la meitat. No cal escaldar-los ni pelar-los).

Un cop tallats els tomàquets, saltegeu-los en una paella amb oli i una mica de sucre, per matar l’acidesa; juntament amb el carabassó i el porro tallats a trossets de la mateixa mida. Saltar durant 5 minuts o fins que les verdures hagin absorbit l’aigua que hagin pogut deixar anar. Afegiu sal al gust.

Poseu en un bol la llet i els ous sencers. Bateu tot amb la batedora fins que quedi ben lligat i cremós. Afegiu una mica de pebre.

Un cop batut, afegiu la verdura saltada, el formatge tallat a daus i poseu-hi una mica més de sal per compensar la dolçor dels ous i la llet.

Remeneu amb una cullera de fusta tot el conjunt un parell o tres de cops amb molta cura, que no es desfaci la verdura ni el formatge.

Finalment, poseu la barreja sobre la massa en el motlle. Poseu-la al forn prèviament escalfat a 180° durant 35 o 40 minuts.

Un cop cuita, traieu-la del forn i deixeu-la refredar. Un cop freda, desmotlleu-la i ja la podeu servir; freda o igualment, calenta…..

Quètxup casolà

Heu de saber que aquesta salsa divina la podeu fer a casa amb ingredients bastant comuns i amb poca feina. Un cop feta la salsa la podeu guarda en pots a la nevera i us durarà moltíssim. No haureu tastat mai un quètxup tan bo com aquest, us ho asseguro. I a més, és saníssim!!

Aquesta salsa la podeu fer també amb tomàquets que ja heu utilitzat per sucar pa dels quals només en queda la pell!!!!

Per fer el quètxup ens cal:

  • 700gr de tomàquets ben madurs o restes de tomàquets sucats
  • 250gr de sucre (si pot ser Panela o sucre morè millor)
  • 1 llimona
  • 1,5 culleradetes de vinagre
  • 1,2 culleradeta de canyella
  • 1 clau
  • 1 culleradeta d’all en pols
  • 2 culleradetes de tabasco
  • 1,2 culleradeta de pebre negre
  • 1,5 culleradetes de curri
  • 1 raig d’oli d’oliva
  • 2 culleradetes de sal
  • **Feu servir verdures i productes ecològics si pot ser, us quedarà molt més bo.

**La culleradeta és de cafè. La petita.

Elaboració:

Posem en una olla els tomàquets nets, tallats a trossos i sense el peduncle. (si fem servir tomàquets de les restes de sucar pa, els hi afegim tal qual vigilant que no tinguin també el peduncle d’on surt la tija, suposem que han estat rentats prèviament)

Afegim el sucre i li afegim la llimona espremuda.

Ho posem a coure que faci xup xup durant 30 minuts. Un cop passat aquest temps, ho batem tot amb la batedora fins que quedi una salsa ben fina. Afegim totes les espècies i ho seguim coent durant 10 minuts més. En total ha de coure com 40 minuts aproximadament. Si li voleu fer una última batuda al final per acabar d’afinar la salsa doncs millor.

Un cop cuita la salsa, ja la podem posar en pots de vidre, a més de deixar-la refredar i guarda a la nevera. Ens durarà ben bé 1 mes.

Si voleu, podeu tapar els pots de vidre i posar-los al bany maria durant 30 minuts. Quedaran ben esterilitzats perquè ens durin més temps, inclús fora de la nevera. Si voleu informació per fer el bany maria, aquí us deixo l’enllaç.

Penseu que si teniu robot de cuina, podeu fer aquesta recepta més fàcilment encara. Poseu els tomàquets, el sucre i la llimona espremuda  junts a la màquina i la poseu també a velocitat lenta a 100º durant 30 minuts.

Després afegiu les espècies i la poseu a velocitat lenta 10 minuts també a 100º. Llest!

Pot ser us donarà una mica de feina però, sens dubte, aquest és el millor quètxup que hàgiu tastat mai!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada