Els productes de temporada

ELS PRODUCTES DE TEMPORADA

Sembla que a poc a poc, els consumidors tornem a valorar i a preferir que els productes que comprem no només siguin ecològics, sinó que també siguin “de temporada“. Però és cert també que molts dels nostres clients que vénen a comprar fruites i verdures a la botiga o a la botiga online, no saben ben bé quan és la temporada de cada producte.

verdura ecològica

¿QUÈ VOL DIR QUE UN PRODUCTE ÉS DE TEMPORADA?

Cada fruita i verdura d’aquest món té un nivell òptim de temperatura, humitat i hores de llum. Les fruites i verdures tenen el seu cicle natural, i aquest sòl transcorre en un moment determinat de l’any. Aquest moment es diu “la temporada”.

S’entén doncs que les fruites i verdures d’estiu, requereixen cert nombre d’hores de llum, una temperatura concreta i necessitat hídrica determinada.

Mai creixeran tomàquets a l’hivern de manera natural.

És per això que diem que estem a la temporada d’un producte.

També és cert que gràcies als avenços tecnològics, s’han creat els hivernacles; on s’hi pot cultivar gairebé de tot fora de temporada. Però no cal dir que el sabor d’una fruita o verdura recreada en un àmbit artificial mai serà tan bo com el d’una crescuda en el seu moment natural, sense artificis. Això és així.

¿QUÈ PASSA QUAN CONSUMIM PRODUCTES DE TEMPORADA?

Quan ens ajustem a consumir productes de temporada hi ha diversos factors que ens afavoreixen:

 • El preu del producte és menor
 • La qualitat és més elevada
 • El sabor del producte és molt més
 • El producte ve de més a prop, per tant és més sostenible. Proximitat.
 • Ajudem a la economia local a progressar.
 • Es requereixen menys recursos energètics per la producció i transport d’aquest producte.
 • Al ser un producte fresc en optimes condicions és millor per la nostra salud i conté més nutrients que ens afavoreixen.
 • Disminuïm la compra de productes d’altres països que viatgen molt i son de dubtosa qualitat.

Avui parlarem d’aquest tema i aclarirem dubtes. També aportarem un calendari de verdures i fruites de temporada on podrem saber fàcilment en quin moment s’han de comprar, ens convertirem en uns experts de “temporada”.

 

Cireres ecològiques

 

¿CÒM SÓN AQUESTES TEMPORADES?

La temporada d’un producte pot variar bastant. Hi ha fruites delicades que disposen de poques setmanes d’existència mentre que d’altres, duran tota una estació o encara més.

¿DE QUÈ DEPÈN?

 • Això depèn no només del temps que disposa la planta per anar reproduint el seu fruit o fulles en bon estat; sinó de la capacitat d’aquesta fruita o verdura per mantenir-se dins les càmeres frigorífiques.
 • També de la zona geogràfica d’on es cultiva.
 • No serà el mateix la duració d’un cultiu a la zona del Maresme (una zona de temperatures suaus i clima mitjà que una zona com el Prepirineu on el clima és més dur i les temperatures mínimes i la humitat són més extremes).
 • Les temporades s’escurçaran o s’allargaran en funció de la comarca.

Sí…..és així. Quan una fruita es cull, es fa durant un període concret de temps, que pot durar poc, i després es conserven en càmeres fins a la finalització del seu estoc.

Per exemple les pomes:

 • La seva temporada és tardor i quasi tot l’hivern.
 • Es cullen al setembre.
 • La collita pot durar uns dies aproximadament, i després, es guarden en càmeres on passaran els seus dies fins que s’acabin.

Altres fruites com les maduixes o verdures com les faves o les carxofes, per exemple, es van reproduint i van naixent, per tant, la seva temporada depèn de quan la planta s’esgota i acaba la seva temporada.

AGAFAR CONSCIÈNCIA

El fet que un producte fresc sigui de temporada curta, ens exposa a què haurem d’estar atents a la procedència d’aquest si no volem acabar comprant taronges de Sud-àfrica o pomes de França, quan a Catalunya comptem amb cultius d’aquests productes i no cal anar a buscar-los més lluny.

Simplement, respectem que la temporada s’ha acabat i podem començar a consumir altres tipus de fruites o verdures que n’inicien la seva.

Consumir productes de temporada és bò per tu i pel medi ambient, no ho dubtis.

PRODUCTE FORA DE TEMPORADA

Els productes fora de temporada han anat creixent i creixent gràcies a la tecnologia i a la nostra necessitat de tenir-ho tot….sempre.

Això ens proporciona una dieta variada i rica però, sens dubte ens minva la qualitat de l’aliment i ens allunya del coneixement del cultiu de la terra i del funcionament de la natura.

També s’arriba a extrems innecessaris com el de consumir cireres per nadal, o productes que vénen de l’altra punta del món amb l’excusa que són saludables.

L’etiqueta de “superaliment” que reben molts productes s’ha convertit en un trencament de barreres espacials i temporals que fan que els alvocats viatgin des d’Amèrica del Sud o que la Chia Boliviana no falti al nostre rebost.

Sempre rebràs més qualitat i propietats d’un producte de temporada que d’un producte viatger.

PENSA EN L’ALTERNATIVA

Però molts cops oblidem que un tall de peix fresc i una simple crema de carabassa amb una mica d’arròs pot ser més que complementari per la nostra nutrició sense haver de consumir productes que fan la volta a mig planeta per arribar a la nostra taula.

Cal reflexionar sobre la necessitat real de nutrició i compensar la falta d’un aliment que està fora de temporada amb un altre que està en el seu millor moment.

Recuperem antigues maneres de mantenir un aliment de temporada curta com les confitures, els almívars o els confitats en vinagre.

CALENDARI DE TEMPORADA DE FRUITES I VERDURES

Aquí us oferim un calendari de les temporades de les nostres fruite i verdures. Molt útil per anar consultant els productes de temporada.

Així podreu saber si esteu comprant les fruites i verdures quan toca. Els mesos de la temporada poden anar més amunt o més avall depenent de la zona geogràfica però en general, el calendari ens ofereix una idea clara del moment ideal de consum de cada producte.

 

CALENDARI DE TEMPORADA DE FRUITES I VERDURES DE CATALUNYA

DESCARREGAR CALENDARI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.