Dues hamburgueses veganes amb ingredients de temporada

Arriba la tardor

Ja comença a refrescar i és hora de fer petits canvis en la nostra manera d’alimentar-nos. Amb la calor ens vénen de gust coses fresquetes i sucoses, però, si més no, comença a ser hora d’incorporar aliments ecològics calents a la nostra dieta saludable.

Heu de saber que hi ha dos tipus d’aliments quant a època de l’any es refereix:

Els aliments calents i els aliments freds.

Per èpoques de fred com tardor i hivern ens convenen, evidentment, els aliments calents.

Alguns d’aquests aliments són:

Les patates, les pastanagues, les verdures crucíferes com la coliflor o el bròquil, els plàtans, la canyella, les infusions d’herbes, les fruites cítriques, xocolata, carn vermella, arròs i pasta, caldos, cremes de verdures i llegums.

La natura ens ofereix molta varietat. Podem preparar-nos infinitat de cremes de verdures o un guisat de carabassa amb llegums, o perquè no, unes llenties estofades.. La qüestió és fer aquestes incorporacions que ens ajudaran a nodrir-nos correctament i adaptar-nos bé a les noves temperatures.

D’aquesta manera, ajudem al nostre cos a defensar-se correctament i de manera natural de les inclemències dels canvis de temperatura i de l’estrès que ens pot provocar tornar a les rutines de la feina i la casa. Per això, si anem bé de defenses, serà més difícil refredar-nos o agafar qualsevol malaltia de temporada.

Què toca menjar ara?

Només hem de procurar fer cas a la natura i consumir els aliments ecològics que ens dóna la nostra terra. Aliments calents com els que hem comentat abans.

També, començar a menjar més llegums si potser amb forma de ronyó, com són els azukis o també, els fesols. També cigrons i llenties que, com bé sabeu, ens proporcionen proteïnes i ferro entre d’altres.

De tota manera, els llegums són les grans oblidades en l’alimentació actual de la nostra societat. Cal reintroduir-les a la nostra dieta de manera habitual si volem mantenir una alimentació realment equilibrada.

Avui en dia podem trobar gran varietat de llegums i moltes receptes perquè ens sigui més fàcil consumir-les. També les podem trobar en pot ja cuites, un format que ens facilitarà afegir-les al menú.

No oblidem les proteïnes animals de qualitat, com la carn ecològica i el peix. La carn ens proporcionarà energia per seguir el nostre ritme i quan és carn de qualitat, és un greix natural molt saludable i necessari per al nostre organisme i les nostres cèl·lules.

Tot junt ajudarà a cuidar els nostres ronyons que faran que el nostre cos funcioni correctament i ens alliberi de toxines indesitjables.

No descuidem les fruites de tardor. Són de les més curioses i variades; com és la magrana, els caquis, els moniatos, el codony, el raïm, les castanyes, etc.. O les pomes, que són tan sanes i tan ideals per a tota la família. A més, amb les pomes podem fer compotes amb canyella, que a part de regular el pàncrees, escalfa l’organisme i ens dóna benestar durant les èpoques fredes. Més endavant arribaran els cítrics que són plens de vitamina C i ens ajuden a mantenir altes les defenses.

Calendari

Us adjuntem el calendari de fruites i verdures de temporada perquè pugueu consultar quines són les fruites i verdures de la tardor.

Calendari

Recepta d’hamburguesa vegana de moniato i mongetes

Per facilitar la menja d’aquestes fantàstiques joies de la natura, us oferim dues receptes sanes, delicioses i naturals que podeu fer fàcilment a casa i que us dóna l’opció de preparar un sopar ideal.

Penseu que podeu substituir les mongetes per qualsevol altre llegum com llentia vermella, cigrons… La que més us agradi.

Amb aquestes receptes us sortiran 10 hamburgueses i podeu congelar les que no consumiu per un altre dia, per tant, ja tindreu la feina feta!!

Ingredients per 10 hamburgueses

  • 650 g de moniato cuit al forn
  • 400 g de mongetes blanques cuinades o de pot
  • 2 cullerades de tahini
  • 1 cullerada de tamari o salsa de soja
  • 1 culleradeta d’all en pols
  • 1 culleradeta de ceba en pols
  • 1/4 culleradeta de pebre negre mòlt
  • 160 gr de llavors de lli mòltes
  • 90 gr de llevat nutricional o de cervesa
  • 1 raig d’oli d’oliva verge extra

Instruccions

En primer lloc, cuinem els moniatos al forn uns 40 o 50 minuts o fins que estigui tendra.

Quan el moniato estigui a punt i s’hagi refredat, el pelem i el fiquem en un bol gran. Tot seguit, hi tirem les mongetes i la resta d’ingredients i seguim batent fins a obtenir una massa homogènia.

Escalfem el forn a 200 º

Fem les hamburgueses amb ajuda de les mans i les col·loquem en una safata per enfornar. tot seguit, les posem al forn durant uns 15 minuts. Els hi donem la volta i les fem 5 minuts més.

Ara les teves hamburgueses ja estan preparades per guardar a la nevera o congelar per un altra ocasió.

Finalment, per cuinar-les, posa-les a la paella amb una mica d’oli d’oliva i fes-les volta i volta.

Pots acompanyar les teves hamburgueses amb pa de sègol, enciam, tomàquet, alvocat i ceba morada per fer-te un bon entrepà, o també, pots posar la teva hamburguesa al plat acompanyada de verdureta al vapor per fer un àpat més de diari.

Al teu gust!!!

Recepta d’hamburguesa vegana de remolatxa i azukis

Ingredients per 10 hamburgueses

  • 2 pastanagues grans
  • 1 ceba tendra
  • 1 all
  • 1 remolatxa
  • 400gr de azukis
  • 80gr de fajol germinat o flocs de civada
  • 2 cullaradetes de lli
  • Sal, cúrcuma i pimentó vermell dolç una culleradeta de cada
  • Oli d’oliva

Instruccions

Primer de tot, talla les verdures i fes un sofregit amb oli d’oliva fins que quedin toves.

Barreja tots els ingredients i tritura’ls fins que tinguis una massa homogènia.

Fes les hamburgueses amb les mans i dóna’ls-hi forma.

Posa les hamburgueses al forn durant uns 20 minuts, dóna’ls la volta i cou-les 10 minuts més a 200º.

Les hamburgueses ja estan llestes per guardar a la nevera, congelar o cuinar-les definitivament.

Finalment, si les vols cuinar, posa-les a la paella amb oli i cou-les volta i volta.

Ja estan llestes per menjar!!!

Acompanya la teva hamburguesa amb una mica d’arròs saltejat i obtindràs la proteïna complerta!!

 

Receptes i informació de:

Carme Delgado Cuinera terapèutica

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada